Effe interessant doen…

                                literatuur.jpg
Ik had gisteren wat werk mee naar huis genomen om rustig na te lezen, zowel op inhoud als op schrijffouten, een catalogus van ne kunstenaar. Nu moeten jullie eens mij zeggen waarover die het eigenlijk heeft want volgens mij heeft die net ne woordenboek ingeslikt:

Zijn oeuvre valt samen met een tijdloos tussenrijk, met een stilstand die haaks staat op de hyperkinesie van ons tijdsgewricht en op de dwangmatige voortgang die het volgt – een kinetiek die paradoxaal genoeg uiteindelijk tot stilstand leidt. Zijn werk leeft van herhaling, continuiteit en trouw, en dit in een era die van innovatie en breuken fetisj maakt. Zijn werk wordt integer omdat het altijd innerlijk en organisch verbonden is met wat voorafging, wat het thema ook weze. Het wordende is bij deze kunstenaar geen opeenvolging zonder meer, maar een wonderbaarlijk innerlijk en intern verband, waardoor ziel en logica een verbond aangaan. Roerloosheid en het ding dat de kern ervan uitdrukt, grijpen volmaakt in elkaar. Praet incarneert daarmee de dichtregels van Ida Gerhardt: ‘Ik droomde dat ik langzaam leefde, langzamer dan de oudste steen’, volgens de wetten van de fysica allicht onmogelijk, maar het is paradoxalergewijs toch wat we zien en ervaren in een mystiek moment waarin de dingen ons via een fijnzinnige wereld zelf zeggen wat ze zijn en een wereld oproepen die er al miljoenen jaren was voordat wij hem met onze gedachten konden toedekken en daardoor vernielen en versmachten. De alledaagsheid van zijn schilderskunstige wereld voert ons naar de kern van het authentieke zijn: in een flits, een epifanie, brengt het een openbaring voort die uitzicht biedt op een universum dat we herkennen maar in de drukte al te vaak vergeten zijn.  Zijn artefarcten voeren ons binnen in de adem van de wereld, in het genadige moment van de zwakheid, in de wereld van Clarice Lispector, een auteur die dezelfde wereld ademt, maar dan in woorden.

My god, die wil ik ’s nachts ni tegenkomen, zenne…

Advertenties

9 Responses to Effe interessant doen…

 1. dipfico schreef:

  big F.R.E.A.K alert!

 2. 10eke schreef:

  FF interessant doen??? gij hebt hier een heel boek geschreven??? aint gonna read dude, tooo much work! maar k geloof best dat het interessant was hoor 😉

 3. zwart schreef:

  héhé maar de persoon die op de vernissage afkomt en die rijmt op tuc fruymans diejen daarentegen 🙂

  en BTW ik kan er vrijdagvond nie bijzijn want dit zwijn gaat voor den eerste keer naar Night Of The Proms (VIP-area thanx broertje Bart) – zal proberen de nodige BV-poepkes op (niet zo)gevoelige plaat vast te leggen !

  …still need coffee…

 4. CV-ke schreef:

  Da komt er dus van als ge teveel aan de sigaretten 2.0 zit. 😉

 5. zwart schreef:

  Oili aan de 2.0 ???

 6. mie schreef:

  ojeeeeejjj… kimmie… nu voel ik me helemaal schuldig!!!! Voortaan, met of zonder aanvallekes, gaan we gewoon pintelieren!!!!

 7. zwart schreef:

  geeft ze liever ne knuffel !! vrijdagnacht groepsknuffel?? 🙂

 8. I&A schreef:

  Jullie spreken dat op voorhand af ofwa?
  En waar komen jullie dan samen?! 😉

 9. zwart schreef:

  de woorden ‘vrijdagnacht’ en knuffel’ zijn nog maar pas gevallen en wie komt er dàn piepen?? 😉 hihi – ik ga 10y & co bellen nada’k terug ben van Night Of The Porns euh.. Proms natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: